Forskning i framkant

Här är en intervju med överläkaren. forskaren och professorn i internmedicin vid LInköpings universitet, nämligen Fredrik Sjöström. Intervjun är gjord av landstinget Östergötland. Dessutom kommer här en helt underbar länk då Fredrik Sjöström debatterar med livsmedelsverkets överkucku Stephan Rössner. Ni måste bara lyssna ;-)

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1714121&BroadcastDate=&IsBlock=

Efter den uppmärksammade snabbmatsstudien är det snart dags för såväl en studie kring olika dieter för diabetiker som en studie kring vindryckens inverkan på blodfetter och insulinnivåer. Och projektet att bygga ett eget hus från grunden, med det prestigefyllda Fernströmspriset som startkapital, är på väg att följas av att restaurera ett ruttet hus i skärgården.

Fredrik Nyström är överläkare på endokrin- och mag-tarmmedicinska kliniken (EM-kliniken) på Universitetssjukhuset i Linköping där man tar hand om patienter med medicinska sjukdomar i hormonproducerande organ respektive i mag-tarmkanalen. Han är dessutom professor på Institutionen för medicin och hälsa (IHM) på Hälsouniversitetet.

- Det är fantastiskt intressant att få jobba med viktiga saker och på EM-kliniken möter vi både väldigt ovanliga tillstånd och det som är mera vanligt som blodfettsrubbningar och diabetes, berättar Fredrik Nyström.

Mycket i hans gärning handlar om fettceller, blodfetter, insulinnivåer och blodtryck och han är en flitig debattör i det brännande ämnet fetma.

"Vem vet om det är så himla bra med frukt och grönt?"
I sin roll som läkare, exempelvis för diabetiker, handlar det mycket om att ge kostråd, vilket inte är lätt.

- Det är så oerhört mycket som vi inte vet om orsak och verkan när det gäller olika dieter, menar Fredrik Nyström. Det som är riktigt pinsamt är att inte myndigheterna tar större ansvar. De har i alla år förlitat sig på epidemiologi - som är hypotesgenererande - med resultat som inte går att bevisa. Att till exempel bara plocka ut fett är inte relevant. Där började man på 70-talet - och där sitter vi fortfarande fast, säger han vidare.

Han tycker att myndigheterna borde vara rakryggade nog att inte ge några råd - det finns helt enkelt inga heltäckande studier på olika dieters effekter på människokroppen och där man tagit hänsyn till genetiska och hormonella faktorer.

- Hur kan någon gå ut och rekommendera tallriksmodellen trots att det inte finns bevis på att den är bra? Och hur förhåller sig den modellen till en patient med sina speciella förutsättningar i jämförelse med en stenåldersdiet? undrar Fredrik Nyström.

Denne engagerade, och för många säkert provocerande, man påpekar också att alla som arbetar inom sjukvården ägnar sig åt att försöka ge kostråd till sjuka, i motsats till exempelvis Livsmedelsverket.

- Livsmedelsverkets syfte är att hålla folk friska, inte hjälpa dem som är sjuka. Och man kan för övrigt undra hur mycket påverkan det sker från livsmedelsindustrin och sporthandlarna när det gäller livsstilsfrågorna! Vi vet inte ens hur bra det är att motionera! Det kanske ger förslitningar som gör att vi får taskiga höfter och blir sittande på äldre dar!

Fredrik Nyström menar att myndigheterna borde ha ansvar för att göra ordentliga studier innan de uttalar sig.

- Ibland är det lite för lätt att racka ner på läkemedelsindustrin och alla de pengar som den genererar, men de bekostar i alla fall enormt stora studier innan de kan stå för att lansera "en rekommendation" i form av ett läkemedel.


Inte rädd för arbete
Under samtalets gång framgår det med all önskvärd tydlighet att det är många viktiga frågor som denne arbetsmyra vill bidra till att ge svar på. Studier ska genomföras och artiklar ska publiceras. Debatter konferenser ska deltas i. Dessutom finns de viktiga delarna med patienter som ska tas om hand på bästa sätt och studenter som ska inspireras och ges ny kunskap.

Hur hinner och orkar han? Ja, det finns i alla fall inget stressat över Fredrik Nyström, läkare i fjärde generationen, som ibland hoppar över stor lunch till förmån för ett par nävar jordnötter, som gärna tar en löprunda och ser fram emot sköna sommarkvällar med familjen i skärgården. Gärna med en fläskbit på grillen, rostade grönsaker med mycket olivolja och fetaost, ett glas Chablisvin och med en kär gammal vinyl på den överdimensionerade stereoanläggningen.


Den 26 februari klockan 15.30 föreläser Fredrik Nyström inom ramen för föreläsningsserien Forskning i framkant.


Kommentarer
Postat av: Susanne

Är inne här å kikar tebax... :)

Här har jag jue massor att läsa!

2009-08-08 @ 22:46:29
URL: http://zuzibuz.blogg.se/
Postat av: Jocke

Du är mycket välkommen =)

Vi verkar ju dela samma intresse !!

2009-08-08 @ 23:31:15
URL: http://donsoderqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0