Spåravgifterna kan förbjudas

Sollefteå Nu kan det bli stopp för kommunernas och skidanläggningarnas nya avgifter för den som använder deras preparerade skidspår. Naturvårdsverket har inlett en utredning om huruvida avgifterna strider mot allemansrätten.

Här i Ångermanland tas avgifter för längdspåren ut både på Hallstaberget och vid Skyttis. Under de två år Örnsköldsvik tillämpat avgifterna har man fått in 419 000 kronor i avgifter till spårunderhåll.

I Sollefteå, där avgiftssystemet började gälla under delar av fjolåret, fick man då ihop nästan 45 000 kronor och räknar med ännu mer i år. Där kostar ett dagkort 50 kronor och ett årskort 500 kronor.

– Vi började lite smått i vintras och tog bara betalt när längdskidåkare utgick från Hallstabergets skidstation. De som däremot klev på spåren vid Jan Gullik eller sopstationen betalade ingenting, berättade Bengt Åkerlind vid Sollefteå kommuns fritidsförvaltning häromdagen för tidningen.

Från och med i år tas däremot avgift ut oavsett var skidåkarna kliver in på det preparerade spåret. Bengt Åkerlind säger också att avgiften tagits emot positivt av skidåkarna.

Syftet med avgifterna är att klara av kostnaderna för prepareringen av spåren. Och på allt fler håll i landet har samma system införts, på minst 50 orter.

Anders Lidén 0612-771760 [email protected]


Underbart, tycker jag! Tack för tipset Fahlborg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0