Mikronäringsämnen

Fytoöstrogener är naturliga kemikalier i födan och påverkar våra hormonfunktioner. De tycks ha effekt mot bröst- och prostatacancer, hjärtsjukdomar, benskörhet och klimakteriebesvär. Jag kommer här presentera tre grupper:

1. ISOFLAVONER - finns i t ex sojaprodukter, kikärter, jordnötter, bovete, mungbönor och linser.
2. Coumestrol - finns i t ex mungbönors-, alfalfas och sojabönors groddar.
3. Lignan - finns i t ex råg, körsbär, fullkornsvete, linfrön, malt, sesamfrön, äpplen och broccoli.

Bakterier
Det finns 2-3 kg bakterier i tarmen, ca 400 olika arter. De ämnen som förbättrar tarmens bakterieflora genom att ge bränsle till de goda bakterierna kallas prebioter, medan de bakterier som finns i maten och som kan kolonisera mag- och tarmkanalen kallas probioter. Skadliga bakterier kan ge:
IBS, försämrat immunförsvar, inflammatoriska sjukdomar, infertilitet och missfall.
Probioter tycks ge:
Skydd åt levern, bättre näringsupptag, skydd mot tjocktarmscancer, stärkt immunförsvar och skydd mot sjukdomsalstrande mikroorganismer, bättre tandhälsa, skydd mot urinvägsinfektion, mindre födoämnesallergi genom hjälp till tunntarm, hjälp mot Crohns sjukdom och ulcerös kolit, motverkar förstoppning, lindring mot mild reumatism, lindring av IBS, minskad infektionsbenägenhet, minskad atopisk eksem, bekämpning av magsårsbakterien helicobakter pylori.
Kost rik på t ex vattenlösliga fibrer gynnar de goda bakterierna, medan en kost rik på socker gör motsatsen. Mjölksyrade produkter eller functional food kallas de produkter där bakterier har tillsats.
Bra produkter att köpa i tillskott är:
laktobacillos acidofilus, bifidobakterium bifidum (effektiv probiotika), lactobacillus casei, bacillus ciausii, streptococcus termophilus och streptococcus lactis.

Antinutrienter är ämnen som hämmar nedbrytning av näringsämnen. Då fett skadas av värme bildas polära föreningar och polymerer som har förmåga att höja blodtrycket t ex friterat.

Alkylglycerol är ämnen som liknar omega-3 och finns i hajar och som verkar hämma cancer och minska tumörer samt stimulera immunförsvaret speciellt i kombination med mjölksyrabakterier.

Nötter har enastående fettkvalitet, mättar bra, har lågt glykemiskt index och högt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Även innehållet av protein och fibrer är mycket bra och bra som mellanmål. Jordnötter har tillsammans med svartpeppar, selleri, alfalfagroddar och vita hattsvampar naturliga toxiner.
Giftiga nötter i små mängder: cashew
Bra nötter: Paranötter, pistagenötter, hasselnötter och valnötter.
Nötter skyddar mot: Gallsten, diabetes typ2, hjärt-kärlsjukdomar, övervikt (vid konsumtion i rimliga mängder), vissa cancerformer samt kan ge längre liv.

Återkommer strax med resten av ämnena i nästa inlägg.
/ Jocke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0