Fruktos som sötningsmedel

Tja!

Fruktos har lågt GI, men kroppen hanterar fruktos annorlunda, nämligen att levern tillverkar mellan tre och femton gånger mer fett än vanligt.
En stor del av de kolhydrater som folk äter och dricker idag är i form av högfruktossirap och tillsatt socker, som till hälften eller mer består av fruktos.
Sylt, godis,saft och läsk är sådana exempel.
Åt dock frukt och bär i rimliga mängder då de innehåller vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.

Fruktos påverkar hormoner som styr mättnad och hunger, två av dessa är leptin och ghrelin. 
När du äter ökar frisättningen av leptin som gör att du upplever mättnad.
Ju mindre leptin som flyter omkring i blodet, desto hungrigare blir du.
Fruktos minskar också leptiner, vilket kopplar ihop fruktos med ökad hunger.

Om man inte ätit på ett tag ökar ghrelin, vilket är en viktig hungersignal. När du äter minskar ghrelinet och bidrar till att du känner dig mätt. Kolhydrater i allmänhet minskar ghrelin, så att du får mättnadskänsla.
Fruktos däremot, är inte så bra på att minska ghrelinet, vilket gör att du inte blir lika mätt av fruktos som av andra kolhydrater.
En del frukt och grönsaker ökar ghrelinet. Tomater, morötter, gurka, äpple, kiwi och banan är exempel på frukt som ökar ghrelinet och som kan göra dig hungrigare.
Det är dock väldigt nyttigt och skall absolut ätas men för mycket av fruktos gör oss tjocka. Så undvik läsk, godis, saft, bakelser och sådana i största mån och ät istället frukt, bär och grönsaker.

Mvh / Jocke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0