Forskare: Gravida ska inte dricka lightläsk

Nu publiceras en dansk studie som varnar gravida för att dricka light-läsk med sötningsmedel. I studien visades ett samband mellan sötningsmedlen och för tidigt födda barn.

Jag har tidigare skrivit om farligheten med kemikalier i vårat ekosystem och här kommer alltså ytterligare bevis. Mer om artikeln kan ni läsa här.


Kommentarer
Postat av: Madde

Hm.. Jag är gravid diabetiker och dricker minst 1 liter lightläsk per dag om inte mer och har gjort i 16år. Jag ska ha barn den 13/12, ska bli intressant att se hur rätt studien är. Jag har redan i början av graviditeten rådfrågat med barnmorska och mina läkare och fått sagt att det ej skulle vara någon fara, men det är klart, vatten är ju alltid bäst.

2010-08-24 @ 15:45:08
Postat av: Jocke

Hej Madde !Först och främst grattis till kommande tillökning. Jag fick information för flera år sedan om studier och rapporter om diverse symptom och biverkningar, allt från lindriga till allvarliga, om div. kemiska tillsatsämnen och sötningsmedel i synnerhet.

Allt från hormonstörningar till hyperaktivitet osv. Rapporter som inte framgick i de tester som bolagen som framställt dessa ämnen, medvetet eller omedvetet, framhålligt.

Att rådfråga en barnmorska eller läkare om nutrition eller biokemi är som att rådfråga en knarkare om kirurgi. De kan tyvärr inte ett dugg och det är inte konstigt heller med tanke på hur lite nutrition de läser på läkarlinjen.

Jag vet detta då jag läser till kostrådgivare och jag har talat med flertalet läkare om detta.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta men mitt råd är ju givetvis att undvika allt kemiskt onaturligt som vår organism ej känner igen och då vi inte heller vet hur dessa kemikalier interagerar med varandra i våran organism.

Dessutom bryts dessa kemikalier ej ner då de kommer ut i natur och kretslopp.

Sist vill jag bara skriva att det syntes ett samband i studien och det betyder inte att det kommer att drabba alla.

Hursomhaver så önskar jag dig lycka till med barnet och om det finns något kosttillskott jag kan rek. dig nu under graviditeten så är det folsyra tillsammans med övriga b-vit samt omega-3 (fiskolja). Folsyran för att undvika risk för ryggmärgsbråck och omega-3 för utvecklingen av fostrets hjärna.

Lycka till!

Mvh Jocke

2010-08-24 @ 20:21:08
URL: http://donsoderqvist.blogg.se/
Postat av: Madde

Tack Jocke!

Jo visst, jag vet att jag inte borde dricka något med kemiska tillsatser över huvudtaget men jag har så svårt att bryta denna hemska vana =( Men mitt barns hälsa är absolut viktigast och det du skriver får mig att reagera och jag kan ärligt säga att mitt intag av lightläsk minskat kraftigt nu, jag har inte sluta helt men ja byter ut var annat glas pepsi max mot vatten, ett stort steg för mig och jag hoppas det gör någon nytta.

Vitaminer som folsyra och calsichew äter jag sen lång tid tillbaka, omega 3 vet jag däremot inte om jag får i mig tillräckligt så jag tackar för rådet! Jag vill göra allt så rätt jag kan! Min bebis är det dyrbaraste jag har!Mvh Madeleine

2010-08-27 @ 11:03:20
Postat av: Madde

Det är en intressant diskussion då man hör olika råd och rön ang lightläsk hela tiden, så jag måste fråga något jag undrat länge. Jag dricker Pepsi max, är det någon skillnad mellan pepsi max, cola light och pepsi light? Är någon av de tre värre att dricka än de andra?

2010-08-27 @ 11:05:55
Postat av: Jocke

Hej Madde !Pepsi Max och coca-cola light innehåller sötningsmedlen aspartam och acesulfam. Vad jag kan se så innehåller pepsi light aspartam.

Detta är sötningsmedlen. Alla drycker innehåller syrareglerande ämnen som fräter nåt enormt på tänder och som ej går att återställa då man fått frätskada på tänderna. De sänker kroppens naturliga ph-värde (försurar kroppen).

Aspartam och acesulfam-K är 200 ggr sötare än vanligt vitt socker och misstänks därför höja insulinnivån då kroppen tolkar det som sött.

Sukralos är 600 ggr sötare än vitt socker och bryts ej ner utan försvinner ut i naturen där det skapar ekotoxiska miljöer i ekosystemet. Mellan 6 - 7 ton sukralos passerar reningsverken och ut i naturen varje år.Sedan har du alla aromer som är ett kapittel för sig. Dessa ämnen är inte testade i interagerande syften vilket betyder att ingen vet hur de reagerar med andra kemikalier i vår kropp eller vårt ekosystem. Man behöver dessutom inte utge vilka aromer som ingår i innehållet utan kan enbart skriva aromer i innehållsförteckningen, vilket kan vara 10 lr 2000.

Dessa ämnen är otäcka tycker jag och som sagt, ingen vet vilken påverkan de har på vår organism och ekosystem.

Utan att göra detta för invecklat och långt så kan jag sammanfatta med att svaret på din fråga blir väl ur miljö och hälsopåverkan pepsi light (som smakar skit ;) eftersom det "endast" har aspartam som sötningsmedel.

Vi lever i en värld där allt går ut på att tjäna pengar och så även i dessa fall. Det finns ingenting positivt med dessa drycker utöver att de smakar gott.Du gör rätt i att tänka på ditt barn som det mest värdefulla. Jag är glad att jag fått dig att tänka till för jag vill bara människan och miljön det allra bästa. Kan avslöja att jag inte ätit godis på 9 år och jag saknar inte ett endaste av det då mitt sötsug ej existerar. Läsk har dock slunkit in i form av groggvirke men det händer tack och lov inte ofta ;)Skriv gärna om du har fler frågor!

Tack och lycka till

Mvh Jocke2010-08-27 @ 12:28:53
URL: http://donsoderqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0