En tacksamhetens tanke

Jag vill rikta en tacksamhetens tanke till några personer som varit till inspiration och stöd för mitt intresse kring kost&hälsa.
Tack min älskade AnnSofie !!! Jag kan inte tänka mig någon mer stöttande person i mina intressen, du är helt underbar på alla sätt.
Tack mina föräldrar, speciellt mamma som ställer upp 24 timmar om dygnet. Mitt kostintresse har jag min käre mor att tacka då det legat henne varmt om hjärtat. Erat stöd saknar ord, jag kan inte hitta något annat ord än enorm tacksamhet till nämnda personer.

Sedan har jag vänner som inspirerat och som man kan bolla åsikter och ideér med. Tack för det Anders. Tack min syster. Tack min bror.
Tack Joakim.

Jag avslutar där jag började, med att skänka en tacksamhetens tanke till de personer som står mig närmast. Tack AnnSofie min älskling och tack mina föräldrar för att ni puttade upp mig på benen igen då jag gick igenom en svår period. Tack för allt ert fantastiska stöd, det är ovärderligt. Jag kommer göra allt för att åtgärda det, speciellt då ni behöver en stödpelare.


Fördelning

Hi from sweden !!!

Haha, snygg underrubrik, vet ej vad jag fick den ifrån. Min fördelning mellan fett och protein har närmat sig en lösning. Jag har ökat mängden protein (kött, fisk och kyckling m.m.) och minskat mängden fett och det känns verkligen bra. Har förlorat den lilla mängd hull jag gaina, och jag känner mig mätt och belåten. Men framförallt känner jag mig bra till mods, helt enkelt välmående. Magen funkar bra, jag sover bra, känner mig glad m.m. Jag vet att det är lite tidigt att dra några slutsatser om kostens inverkan då det gått en vecka, men jag känner att detta passar mig bra. Sedan kan det hända att det är placebo men då skulle jag kännt så med den tidigare fördelningen också. Kolhydraterna kommer fortfarande från grönsaker, frukter och sallader m.m. Dock visar det här på mina egna misstankar om att kosten är individuell beroende på kroppstyp och ämnesomsättning, hormonsystem m.m.

Jag funderade på en sak när jag var ute och gick, nämligen det här med blodgruppsanpassad kost. Varför har vi människor olika blodgrupper överhuvudtaget.  Blodgruppsanpassad kost betyder att lektiner (en grupp proteiner som kan interagera med kolhydrater) som intas via födan kan binda till AB0-systemets blodgruppsantigener i blodet och orsaka problem hos människor.
Jag kan för lite om lektiner i födan för att bilda mig en uppfattning om dessa teorier men jag måste bara komma till poängen här.
Det finns 4 blodgrupper A, B, AB, 0 (noll)
Blodgrupp 0 är urtidsmänniskan, våra stamfäder, den första blodgrupp man känner till hos människan och den mår bäst på en kost med mycket protein och intensiv motion. Gissa vilken blodgrupp jag är!!!? Just det, blodgrupp 0. Jag mår uppenbarligen bra av mycket protein och jag älskar motion, speciellt intensiv faktist.
Den här teorin har inte mycket stöd i vetenskapskretsar, men den finns där och den väcker många frågeställningar.
Bl.a. det ligger nånting i det här med olika kroppstyper och deras kostfördelningar, och om det inte är lektinerna, vad är det då som påverkar våran organism så olika?

Jag har tidigare skrivit att jag inte tycker att man ska gå ut och säga att "den & den" kosten är bäst för alla som många dieter menar tex Annika Dahlqvist i viss mån med LCHF eller Fredrik Paulún med GI-kost. Men att nu debatten kommer i fråga är ju också tack vare dessa förespråkare på ett visst vis och jag hoppas att det nu forskas mer på dessa områden.

Idag hoppade jag och Magnus in och arbetade på Stadium med att inventera, det var trevligt. I morgon är vi 9 lax fattigare pga biljäveln som är på verkstad, det är mindre trevligt.

Jag har sökt en hel del kurser på högskolor till hösten. I stort sett alla handlar om näringslära , kost & hälsa m.m.
Ska bli spännande. Ha det så bra så länge.

Mvh
Jocke


Restriktioner del II

Hej !

Väldigt många inkl. mig själv i viss mån har fått uppfattningen att bara man tar bort kolhydraterna går man ner i vikt automatiskt, oavsett hur mycket mat man stoppar i sig. Så är det dock inte utan det där med fettförbränning och energiförbrukning är inte samma sak. Jag återkommer med det i senare inlägg.

Jag kommer aldrig att säga att något är definitivt inom detta område. Annika Dahlqvist säger att LCHF är det bästa för allas allmänna hälsa (kanske har hon rätt, men vet hon det helt säkert att det är det bästa för ALLA?). Jag tycker att det är oansvarigt att påstå det men ändå är jag glad att hon gör det för att röra om i livsmedelsrek. och framförallt för de med typ2 diabetes och fetma. Själv vet jag att vi har så mycket mer att ta hänsyn till. Energimetabolismen är fortfarande oklar i detta sammanhang. Dessutom finns komponenter att ta hänsyn till som tex akupunktur och andra metoder som tillämpas i öst.

Slutligen vill jag bara säga att jag rek. er som vill prova er fram gör det med måtta och som sagt prova er fram för om inte ens proffesorer eller dietister och andra inom näringsläran är överens och vet allt ännu hur ska då du och jag kunna veta. Jag provar mig fram vad som får mig att må bra.

Mellanmål


Grönt te med halva glaset grädde är både gott och mättande. Vill man ha mer kan man äta lite mörk choklad 86% cacao till. Mycket gott !!!

Middag


Röd paprika, blomkål, broccoli, morot, tomater, gurka, blad-och isbergssallad, ostskivor, ägg och tonfiskröra (tonfisk och majonäs). Vatten och fiskolja. Riktigt gott !!

Lax med wokade grönsaker i sås


Kör in en vitlöksklyfta i mitten av laxen, snitta upptill och för in fetaost. Peppra och salta laxen och lägg den i en ugnsmord (smör) form. Häll över grädde och creme fraishe. Grädda i ugnen  20-25 minuter i 200 grader. Till det wokade grönsaker (Bali) i olivolja och soja. Fiskolja (tillskott) och vatten utanför bild. Skitgott !!! 

TIPS

  • Blomkål (gärna i ugn med ost över) eller broccoli istället för potatis.
  • Ett blomkålshuvud, i buketter, kokt med 2 dl grädde, sen mixad, med salt och peppar i stället för potatismos.
  • 2 skivor ost (smör lr philadelphiaost på), skinkskiva, mjölk, grädde lr fil, några oliver lr nötter är bra mellanmål.
  • Vitkål , rivna morötter lr annan sallad med fet salladsdressing.
  • Hamburgare med lök, hamburgerdressing alt. majonnäs.
  • mörk choklad med grönt te och grädde.
  • konservburk med makrill i tomatsås

Sammanfattning:

Ät mycket av :
Ägg
Kokosfett (oprocessad, finns på hälsokost)
Oliv- eller rapsolja (ekologisk kallpressad)
oliver, linfrön
Majonnäs
Dressing av majonnäs, vinäger, raps lr olivolja
Grönsaker
Hemgjorda såser utan kolhydrater
Kryddor (ej glutamat lr andra E-nr)
Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk och skaldjur.
Mjölkprodukter som mjölk, fil, yoghurt, grekisk/turkisk yoghurt, fet ost, feta-ost, keso, creme fraishe, grädde, smör, majonnäs m.m.
Titta på innehållsförteckningen, sträva efter högst 5g kolhydrater/100g

Försök avstå från:
Potatis
Ris
Majs
Spannmål (pasta, bröd, kex, flingor, gröt, välling, pannkaka m.m.)
Korv & andra charkprod.
Socker och allt sockrat (godis, kaffebröd, tårta, sockersötade drycker m.m.)
Margariner och smörliknande vegetabiliska fetter
Omega6-rika matoljor (majs-solros-soja-jordnötsolja)

Ät lite av:
Bönor, linser, frukt
Nötter, mandel, solrosfrön
Mörk choklad
Alkohol , speciellt öl som innehåller snabba kolhydrater. Alkohol är fettbildande och stör blodsockerbalansen. [Jag vet, det tog emot att skriva detta, Fyfan men har hört att vitt vin och Whiskey är det bästa alternativet. Jag tänker dock fortfarande dricka öl och alkohol bara så ni vet]

Fortsätt att njuta av all god mat, återkommer med mer tips snart!


Middag


Här är våran middag ikväll. Ser mycket ut men sallad och grönsaker tar upp en hel del plats. Avokado innehåller mycket enkelomättad omega-9 och bea-såsen innehåller en hel del mättat fett. Sedan har vi omega3-tillskott (fiskolja) i tuben. En enkel middag! I hörnet ser vi  the protector som är en film helt i min smak ;)

Meny

Hej på er!

Förslag på frukost, lunch & middag som jag och AnnSofie brukar äta.

Frukost:
Varierar mellan hallon och blåbär (varannan dag) med mjölk & grädde.
1/2 paket bacon (140g) stekt i smör eller olivoljaeta
1-2 ekologiska ägg
2 glas vatten

ev.
Grönt te med halva glaset grädde (alltid 40% fett)
1 burk makrill i tomatsås
1ägg
1-2 skivor ost (fet ost) som man rullar ihop (man kan bre på lite smör eller philadephiaost på osten)

Kom ihåg ! Aldrig light-produkter utan vanligt smör som bregott, 40% vispgrädde osv. Det fetaste man kommer åt.

Lunch:
Massor av grönsaker & sallad med varierande färger. Därefter kött, fisk eller fågel av olika slag. Feta såser innehållandes t ex majonäs, gräddfil, creme fraishé, grädde, kokos och turkisk yoghurt.

ev. Rostbiff med bearneisesås och grönsaker & sallad.

Kom ihåg! Ät tills du blir mätt. Färdiga såser som man köper i butik innehåller socker (överdosera inte). Väldigt viktigt att man äter så mycket ekologiskt som det går och som plånboken tillåter, gäller kött, fisk, ja allt. Därför att det annars blir för mycket omega 6-fettsyror i förhållande till omega-3 (se inlägget nedan om kolesterol och plaque). Kor, hönor och fiskar som går/simmar fritt får i sig omega-3 naturligt via gräs m.m. medans kor, hönor och fiskar som får kraftfoder innehållandes för mycket fleromättat omega-6, får för hög halt omega-6 fettsyror i köttet vi äter.

Middag:
Marinerad fläskfilé med bearnaisesås och wokade grönsaker (gärna med lite soja över). Man kan ju använda hur många såser som helst här.
 
ev. Lax i ugn med fetaost och smör + en sallad med lite råris (tar 40-45 min att koka). Någon sås med gräddfil, turkisk yoghurt eller creme fraishé är gott till fisk. Jag brukar blanda creme fraishé, majonäs och bostongurka (mums).

ev. Köttfärs blandat med ett paket philadelphiaost som man steker (blanda gärna i lök, paprika m.m. efter smak). Därefter låter man det koka lite i grädde (40% fett vispgrädde)

ev. Kyckling i kokosmjölk med kryddor och lite rotfrukter & sallad.

Kom ihåg! Försök se till att köpa produkter med så lite kemiska tillsatser som möjligt då de belastar vårat immunförsvar och kan ställa till med riktigt jävulskap då de reagerar med andra ämnen (vissa ämnen tros orsaka genförändringar m.m.). Gör gärna egen marinad, jag gjorde en nyligen på 1 tsk honung, 1 tsk soja, 1 tsk olivolja, 1 tsk krossad ingefära, 1 pressad vitlöksklyfta och ev lite hackad chili (grymt gott till kött).
Råris är ju kolhydrater men med extremt lågt GI vilket är försumbart då man t ex kokar 1/2 dl/pers att blanda i salladen. Råris är en personlig favorit för mig (finns i vanligt, rött och svart ris. Färgämnena är resultatet av olika antioxidanter) som är rik på vitaminer, mineraler (som magnesium) och antioxidanter. Det är dessutom fritt från gluten och är ett utmärkt tillskott av energi om man tränar. Se bara till att du köper "äkta ekologiskt råris". Koktiden skall vara 40-45 minuter och det skall ej vara råris som är förkokat (parboiled) och tar 10 minuter att koka.

Mellanmål: Man står sig bra på denna kosthållning eftersom man inte får blodsockersvängningar som på en kost med mycket kolhydrater. Men lämpliga mellanmål kan vara lite mörk choklad (86% kakao), ostskivor, frukt, lite nötter, te med grädde osv.

Sammanfattning:
Detta är vad jag och AnnSofie brukar äta om dagarna och som ni ser så är det inge potatis, pasta eller vitt ris. Ej heller är det bröd men om man vill äta lite bröd så rek. jag bröd gjort på dinkelmjöl som är ett glutenfritt urvete som våra magar tål bättre. Faktum är att jag brukar ta en liten skiva dinkelbröd för det är så mycket godare än vanligt bröd gjort på vetemjöl. Drick förövrigt mycket vatten.

Jag återkommer med fler recept från kokböcker inom lågkolhydratkost.
På återseende ! 
Ps. ställ gärna frågor eller kommentera inläggen, finns inga dumma frågor ni vet.

Kärt återförenande

Hallå där !!

Ja här är den alltså, min nya blogg.
Hoppas ni gillar den!

Jocke

RSS 2.0