Intressant inlägg från Dalarna

Det har varit ganska mycket diskussion i Läkartidningen de senaste åren om just jägarkost eller lågkolhydratkost. Det finns ett stort antal referenser till jägarkost som har hänvisats till i Läkartidningen och även andra diskussionsfora.

Vad jag inte förstår är då att framstående forskare och debattörer inom diabetologin verkar vilja förneka denna kunskap. Dessutom är detta med lågkolhydratkost inte ens nytt, det är uråldrig kunskap som människan har ätit i 10 000 generationer (utom den senaste).

Se bara på hur diabetes behandlades för 87 år sedan, två år före insulinets upptäckt. Resultaten var utomordentligt goda och patienterna saknade symtom på sockersjuka. Då var det, med då mer än hundraårig erfarenhet, helt rätt att äta stekt fläsk med gräddstuvad vitkål och liknande kolhydratsnåla maträtter.

Ancel Keys [1] och hans redan 1957 av Yerushalmi och Hilleboe [2, 3] uppdagade forskningsfusk har saboterat mycket i folkhälsoarbetet. Naturliga, både mättade och enkelomättade fetter i alla dess former är något vi tillverkar själva efter behov. Hur kan de då vara skadliga? Som nyfödingar får vi 56 % av all energi i form av fett, nyttigt animaliskt fett. Hur kan något som vi får från första dagen i livet vara skadligt? Hade nyttigt animaliskt fett varit skadligt så hade alla pung- och däggdjur varit utdöda för länge sedan.

Vi vet sedan urminnes tider att kolhydrater och då framför allt fruktos är skadligt för oss i större mängder. Den kost som en björn äter på hösten för att nå ideala idevikten innehåller 60 E% kolhydrater. Det är samma E% kolhydrater som sumobrottare äter för att nå matchvikten. Sedan kommer Livsmedelsverket och rekommenderar oss att äta 60 % av alla kalorier i form av kolhydrater, ett icke essentiellt makronäringsämne. Det blir vid 2 000 kCal per dag tre hundra gram kolhydrater. Vem verkar kunna mest biokemi, fysiologi och hormonlära, björnen och sumobrottaren eller Livsmedelsverket?

Björn Hammarskjöld
barndoktor, Moradoktorn

Referenser
1. Ancel Keys Atherosclerosis: A problem in newer public health. J Mount Sinai Hosp 1953;20:118-39.
2 Yerushalmy J, Hilleboe HE. Fat in the diet and mortality from heart disease. A methodological note. N Y State J Med 1957;57;2343-54.
3 Big Fat Lies (2007) http://www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4

Björn Hammarskjöld

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0