Ortomolekylär medicin del 2

Här kommer del 2 i ämnet ortomolekylär medicin.

Myter om mat och läkemedel

Här vill jag belysa fem myter – två om mat och tre om läkemedel:


• Livsmedelsverket brukar hävda att "en allsidig kost ger all den näring vi behöver". Men Livsmedelsverkets kostråd ifrågasätts öppet av alltfler. Mest kritiserad är rekommendationen att vi gärna kan äta mycket kolhydrater och bör begränsa intaget av fett och protein. Men kritiken gäller också att den rekommenderade kosten idag är näringsfattig, innehåller miljögifter och tillsatser som kan vara ohälsosamma för befolkningen. I flera avseenden är det möjligt att den kost som myndigheter och experter rekommenderat sedan drygt trettio år kan vara direkt sjukdomsframkallande för individen.


• "Näringstillskott har endast effekt vid ursprungliga bristsjukdomar". Tusentals vetenskapliga studier har sedan 1930-talet visat att påståendet är falskt. Bruce Ames har beskrivit att positiva effekter vid ett femtiotal sjukdomar kan förstås utifrån genetisk polymorfism vilket innebär att behovet av enskilda nutrienter kan vara betydligt högre hos vissa än för de flesta andra människor [1]. På läkemedelsområdet kan man urskilja tre myter:


• "Läkemedel är bättre än kosttillskott vid sjukdomsbehandling". Men vid många sjukdomar kan en näringsinriktad behandling vara lika bra och ibland bättre än läkemedel.


• "Läkemedel är säkrare än näringstillskott". Använda med kunskap är kosttillskott mycket säkrare än läkemedel.


• "Kosttillskott försämrar läkemedelsbehandling". Sanningen är att näringstillskott vanligen, men inte alltid, går bra att kombinera med läkemedel. Det är också dokumenterat att tillskott tillsammans med läkemedel ofta bidrar till bättre effekt och kan minska läkemedlens bieffekter. I stället för att oreflekterat acceptera ovanstående fem påståenden skaffar sig den intresserade kunskap på två sätt. Genom att iaktta och prova näringseffekter på sig själv och andra människor erhålls en primär kunskap, och genom att öppet och kritiskt läsa en idag mycket omfattande litteratur får vi veta vad andra funnit.


Förövrigt har jag påbörjat en bok om energifält och kvantfysik. Den skall jag nu återgå till.
1:a advent idag. Var är julstämningen?

Ha det bra! Vi hörs


Källförteckning

[1] Ames B, et al. High-dose vitamin therapy stimulates variant enzymes with decreased

coenzyme binding affinity (increased Km): relevance to genetic disease and polymorphisms. Am J Clin Nutr 2002;75:616-58.

http://www.ortomolekylar.se/files/documents/090716185453_OMintro07BoJ.pdf

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0