Zuperista

Matchen mellan Arsenal - Barcelona hade allt !!! Fantastisk fotboll, skador, dramatik, målchanser i massor, mål, utvisning, domslut osv.
På planen fanns regisörer så det heter duga;
ArZjavin, FabregaZ, MeZZi, AlveZ.....Men alla stod i skuggan för den störste av dem alla.....Kungen hette:
Zlatan Ibrahimovic !!!!!
Zuperistan gjorde sin bästa match i Barcelona-tröjan. Han var rörlig, han hade rätt kroppsspråk, han tog rätt löpningar, han var koncentrerad och han gjorde två mål på emirates(!) vilket man inte gör hur som helst.
Barcelona visar varför de är världens bästa lag. Inledningen på emirates var bland det ruggigaste jag någonsin sett och bollinnehavet 70-30 till barcas fördel visar ALLT !!!!

Arsenal var chockat. De har aldrig blivit så utspelat någonsin på emirates och att de kom undan med 2-2 ska de tacka högre makter för. Barcelona var bättre i allt och framförallt, de hade Zlatan i laget vilket inte går att jämföra mot Bendtner i the gunners.

Äntligen kunde Zlatan tysta alla journalister och tvivlare varför han spelar i världens bästa fotbollslag och det måste ha varit en ruggigt skön känsla för Zlatan.

Kommentarer
Postat av: HA

Hejsan!



Gogglade lite och hamnade hos Dig.



Jag har några frågor och hoppas de inte låter "dumma".



Är det ”onyttigt” med fryst kycklingfilé som är marinerad eller innehåller saltlake? (Äter mycket kyckling i veckan) Om jag ska välja antingen saltlake eller marinerad, vilket är att föredra?

Vad för kycklingfilé (märke) köper DU?



Vissa säger att koka i kastrull är det bästa återuppvärmningsalternativen, medan andra säger mikro. Vad är sanningen?! Man blir ju förvirrad av de olika råden! Är det annars bäst att äta maten kall för att behålla näringen? Hur värmer DU Din mat?



När man kollar innehållsförteckningen för vanligt ris och pasta så verkar de ha samma värden: 350kcal, 8g protein, 80g kolhydrater, 2g fett. Men vad ÄR då skillnaden mellan ris och pasta? För den som vill gå upp i vikt, vilken bör den föredra? Och vad bör den som vill gå ner i vikt föredra? (Ex. om man är bortbjuden, så man vet vilken man bör satsa på utifrån sitt syfte – att gå ner/upp i vikt). (Vet att det finns fullkornsvarianter etc.. men pratar nu om de "vanliga vita")



Fazer Rågkusar (fullkornsbröd): Fullkornsrågmjöl, vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl, fullkornsvetemjöl, rågfiber, salt, jäst. 100g: 260kcal, 7g protein, 2,4g fett, 53g kolhydrater (varav 2g sockerarter). 83% råg av spannmålet, 53% fullkorn.



Vad är Din åsikt om detta? Nyttigt bröd? Bör bara de som vill gå upp i vikt äta bröd? (Så mycket snack om att man ska undvika bröd, pasta, ris etc..) Är kompakt bröd eller knäckebröd nyttigare är mjukt bröd?

Går det att frysa in brödet utan att den förlorar näring/nyttighet? Och för hur länge isåntfall? Har hört att fryst bröd som får tinas upp innehas ett lägre GI, men förlorar den inte näring då?



Är oliver och avokado lika "nyttiga"?



Sista frågan nu! (Finally tänker du, om du ens orkar läsa igenom allt!)



Är färdigköpt hummus nyttigt?

T.ex. denna: Hummus (Alwadi märke)

Ingredienser: Kikärter, sesampasta, salt, citronsyra E330.

100g/ 170al, 7,3g protein, 15g kolhydrater, 8g fett.

Ibland när jag har bråttom och inte hunnit laga mat så kan jag öppna en burk (380gram) och äta den istället! Det blir cirka 600kcal vilket en "måltid" brukas innehålla, right?! Är det onyttigt att göra så? (Vet inte om hummus ens är nyttigt eller ej..)



Förlåt mig för alla dumma frågor, men är alltid så nyfiken och fundersam och vill alltid hitta svaren!



Tack i förhand!

2010-04-03 @ 01:30:05
Postat av: jocke

Hej HA !



Skall försöka besvara frågorna i rätt ordning.



Saltlake vet jag för lite om. Jag brukar marinera min kyckling själv då jag kan ha bättre koll på hur mycket fett marinaden innehåller samt att jag slipper en massa onödiga tillsatsämnen som ofta ingår i marinader. Jag efterlyser mer ekologisk kyckling dvs. kyckling uppfödd på ett foder med en fettsammansättning som liknar naturbete.



Mikrovågsuppvärmning är en mycket bra metod och bevarar vitaminer, mineraler och andra mikronäringsämnen. Var bara noga med att värma upp maten ordentligt då en hel del bakterier och andra mikroorganismer dör vid uppvärmning.

Du kan även värma upp i rostfritt stål. Rent generellt så gäller följande vid tillagning:

* Lite vatten - gärna ångkokning

* Överkoka inte

* Undvik varmhållning

* Använd gärna mikro

* Stek inte kött och fisk vid för hög värme

* Bered sallader nära måltiden

* Kyckling - genomstekt

* Kyl maten snabbt



Ang. ris och pasta så är inget av dessa att föredra oavsett om du vill gå ner eller upp i vikt. När du säger gå upp i vikt så antar jag att du menar gå upp i muskelmassa i form av träning (om du inte är underviktig) och då kan en näringtiming med snabba kolhydrater och aminosyror i samband före/under/efter träning vara att föredra. Alla andra kolhydrater skall vara av lågt glykemiskt index (GI) och gärna i form av grönsaker/rotfrukter. Kroppen har svårare att handskas med insulinpåslag senare under dygnet varför kolhydraterna bör koncentreras under första delen av dygnet (fram till lunch).

Måste du välja mellan vitt ris och vanlig pasta så skulle jag nog välja pastan (lägre GI) men mitt tips om du verkligen vill ha ris är i såfall råris (tillagningstid 40 min) som innehåller långsamma kolhydrater och rikligt med mineraler.

Vill du gå ner i vikt bör du undvika produkter som innehåller allt för mycket kolhydrater och se till att du får i dig tillräckligt med energi i form av fett och protein.

Om du tränar rek. jag att du läser Joachim Bartolls böcker "The body transformation guide" eller "The maximum muscle guide" beroende på om du vill gå ner eller upp i vikt.



Bröd är inget att föredra överhuvudtaget. Det stör tarmfloran (de flesta har problem med bröd och blir uppblåsta och gasiga av dem) och innehåller för mycket kolhydrater. Fryst bröd förlorar ej det lilla näringsinnehållet som de flesta bröd innehåller.

Återigen vill man gå upp i vikt i form av muskler så gäller rätt näringsämnen vid rätt tidpunkt annars sker onödig fettinlagring beroende på din insulinkänslighet.

Vill man bli av med onödigt fett så gäller samma som med pastan dvs. fett och protein i första hand.



Avokado och oliver är väldigt nyttigt och bra att äta. Avokado innehåller lite mer kolhydrater och oliver lite mer retinol (A-vit).



Jag har aldrig ätit hummus men det verkar ok enligt innehållsförteckningen. Eftersom det är veg. så bör du blanda med fler proteinkällor för att säkerställa att du får i dig alla essentiella aminosyror eftersom det biologiska värdet för protein inte är fullvärdigt i veg. källor.



Dina frågor är inte alls dumma och jag hoppas att du fått några svar på dina frågor.

Det är lite svårt att svara så här på rak hand då jag inte vet tillräckligt om din fysiologiska status och din biologiska status. En viktig del i detta är din insulinkänslighet och hur dina vardagsrutiner ser ut för att jag skall kunna svara mer exakt. Men generellt gäller mindre kolhydrater än vad livsmedelsverket rek. och mer fett och protein. Kolhydrater är inte livsnödvändigt dvs. inget vi behöver, men kan undlätta som energikälla vid rätt tidpunkt (näringstiming).



Mvh/

Jocke

2010-04-03 @ 19:48:21
URL: http://donsoderqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0