Beskrivning av kvantfysikens sannolikhets-skildring
Ex.
Själva kvantifieringen kan åskådliggöras med en enkel bild. Om man ställer en enkrona på kant och snurrar igång den med en knäpp av fingret, så ser den, medan den snurrar fort, ut som en genomskinlig boll med en lodrät axel som den snurrar kring. Försöker jag peta på den så faller den emellertid platt ned och visar antingen krona eller klave. Om den kunde snurra friktionsfritt skulle den för evigt befinna sig ett obestämt tillstånd utan att visa någon sida så länge den inte blev störd.
Inom kvantmekaniken talar man om spinn. Detta liknar det ideala friktionsfria snurrandet hos vår enkrona. Alla partiklar har spinn. Likt fallet med enkronan kan man urskilja en axel, men axeln kan ligga i vilken riktning som helst.
Om man ser på kronan utefter axelns riktning så ärdet klart att den kan snurra antingen medsols eller motsols. Inom kvantmekaniken kallas detta uppspinn respektive nedspinn.
Även om en snurrande enkrona samtidigt kan förebåda krona eller klave så kan den naturligtvis aldrig snurra medsols och motsols samtidigt. Den begränsningen finns inte för kvantmekanikens partiklar. De kan ha uppspinn och nedspinn samtidigt och dessutom simultant i alla de oändligt många möjliga olika axelriktningarna. Man kunde tänka sig att effekten skulle bli en slags sammanvägd summa av allt detta. Men eftersom ett mätbart spinn bara har en axel och är antingen ett uppspinn eller nedspinn så syns sammanvägningen i en sannolikhetsfördelning av alla enskilda mätresultat.
Om vi sätter snurr på två enkronor och låter dessa snurra in mot varandra, så får vi ett av tre olika resultat; (1) båda mynten visar krona (2) ett mynt visar krona och ett klave (3) båda mynten visar klave. Sannolikhetsfördelningen är; (1) 25% (2) 50% (3) 25%.
Den kvantmekaniska motsvarigheten är en interaktion som resulterar i två elektroner med spinn som är korrelerade på ett speciellt sätt. När man mäter deras spinn utefter någon av ett oändligt antal axlar så blir resultatet alltid uppspinn eller nedspinn men med olika sannolikhet beroende på hur olika axlar man mätt efter på respektive partikel. Mäter man efter exakt samma axel så är sannolikheten att båda partiklarna har samma spinn exakt noll! Är axlarna i rät vinkel mot varandra är sannolikheten att båda har samma spinn 50%. Är vinkeln större är sannolikheten ännu större (75% vid 120 graders vinkel mellan axlarna). Frekvensen uppspinnsmätningar respektive nedspinnsmätningar blir emellertid vid upprepade mätningar i det långa loppet samma.
Slutsats
Det kan tyckas knepigt att i matematisk sannolikhetslära tillämpa dessa uppgifter och betydelsen av dem. Denna fysik skiljer sig mot andra fysiska modeller men är revolutionerande i oändliga möjligheter. Den kvantmekaniska Verkligheten är ett mycket mer omfattande begrepp än den verklighet vi upplever. Vi ingår alltid i ett av ett oändligt antal möjliga mönster ihop med vår omgivning.
Jag citerar Örjan Nilsson som skrivit ett tiotal böcker om framgångsrikt och utvecklande företagande;
"Information från omvärlden går i en ständig ström in i våra tankeprocesser och utan att vi ens är medvetna om det. På det sättet blir vi en del av en helhet som omsluter allt och alla. Det här kan förefalla obegripligt som en asiatisk vishetslära, men kunskapen är till stor del säkerställd genom modern forskning.
Forskarna vet att människor har en varseblivning som sträcker sig långt utanför sina kroppar. Hjärnans elektromagnetiska aktiviteter kan vid avslappning gå ner i ett frekvensområde som kallas alfaområdet, då celler repareras, stresshormoner minskar och därmed också slitaget på kroppen. Det är tänkbart att i detta alfaområde etableras en kontakt med ett allomfattande fält som kallas ”Zero Point Field” som ger tillgång till den information och energi som finns i fältet."
Mer om "zero point field" i kommande inlägg
Referens
http://hem.bredband.net/b124876/kvantmedvetande.htm
http://www.foretagande.se/Personlig-utveckling/Att-vara-intuitiv.html