Jäntan min

AnnSofie modellar för brädgårn. Visst är hon fin ;)
















Tribute Step Brothers


Kiddsens språk är förunderligt i dessa tider


Forskning i framkant

Här är en intervju med överläkaren. forskaren och professorn i internmedicin vid LInköpings universitet, nämligen Fredrik Sjöström. Intervjun är gjord av landstinget Östergötland. Dessutom kommer här en helt underbar länk då Fredrik Sjöström debatterar med livsmedelsverkets överkucku Stephan Rössner. Ni måste bara lyssna ;-)

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1714121&BroadcastDate=&IsBlock=

Efter den uppmärksammade snabbmatsstudien är det snart dags för såväl en studie kring olika dieter för diabetiker som en studie kring vindryckens inverkan på blodfetter och insulinnivåer. Och projektet att bygga ett eget hus från grunden, med det prestigefyllda Fernströmspriset som startkapital, är på väg att följas av att restaurera ett ruttet hus i skärgården.

Fredrik Nyström är överläkare på endokrin- och mag-tarmmedicinska kliniken (EM-kliniken) på Universitetssjukhuset i Linköping där man tar hand om patienter med medicinska sjukdomar i hormonproducerande organ respektive i mag-tarmkanalen. Han är dessutom professor på Institutionen för medicin och hälsa (IHM) på Hälsouniversitetet.

- Det är fantastiskt intressant att få jobba med viktiga saker och på EM-kliniken möter vi både väldigt ovanliga tillstånd och det som är mera vanligt som blodfettsrubbningar och diabetes, berättar Fredrik Nyström.

Mycket i hans gärning handlar om fettceller, blodfetter, insulinnivåer och blodtryck och han är en flitig debattör i det brännande ämnet fetma.

"Vem vet om det är så himla bra med frukt och grönt?"
I sin roll som läkare, exempelvis för diabetiker, handlar det mycket om att ge kostråd, vilket inte är lätt.

- Det är så oerhört mycket som vi inte vet om orsak och verkan när det gäller olika dieter, menar Fredrik Nyström. Det som är riktigt pinsamt är att inte myndigheterna tar större ansvar. De har i alla år förlitat sig på epidemiologi - som är hypotesgenererande - med resultat som inte går att bevisa. Att till exempel bara plocka ut fett är inte relevant. Där började man på 70-talet - och där sitter vi fortfarande fast, säger han vidare.

Han tycker att myndigheterna borde vara rakryggade nog att inte ge några råd - det finns helt enkelt inga heltäckande studier på olika dieters effekter på människokroppen och där man tagit hänsyn till genetiska och hormonella faktorer.

- Hur kan någon gå ut och rekommendera tallriksmodellen trots att det inte finns bevis på att den är bra? Och hur förhåller sig den modellen till en patient med sina speciella förutsättningar i jämförelse med en stenåldersdiet? undrar Fredrik Nyström.

Denne engagerade, och för många säkert provocerande, man påpekar också att alla som arbetar inom sjukvården ägnar sig åt att försöka ge kostråd till sjuka, i motsats till exempelvis Livsmedelsverket.

- Livsmedelsverkets syfte är att hålla folk friska, inte hjälpa dem som är sjuka. Och man kan för övrigt undra hur mycket påverkan det sker från livsmedelsindustrin och sporthandlarna när det gäller livsstilsfrågorna! Vi vet inte ens hur bra det är att motionera! Det kanske ger förslitningar som gör att vi får taskiga höfter och blir sittande på äldre dar!

Fredrik Nyström menar att myndigheterna borde ha ansvar för att göra ordentliga studier innan de uttalar sig.

- Ibland är det lite för lätt att racka ner på läkemedelsindustrin och alla de pengar som den genererar, men de bekostar i alla fall enormt stora studier innan de kan stå för att lansera "en rekommendation" i form av ett läkemedel.


Inte rädd för arbete
Under samtalets gång framgår det med all önskvärd tydlighet att det är många viktiga frågor som denne arbetsmyra vill bidra till att ge svar på. Studier ska genomföras och artiklar ska publiceras. Debatter konferenser ska deltas i. Dessutom finns de viktiga delarna med patienter som ska tas om hand på bästa sätt och studenter som ska inspireras och ges ny kunskap.

Hur hinner och orkar han? Ja, det finns i alla fall inget stressat över Fredrik Nyström, läkare i fjärde generationen, som ibland hoppar över stor lunch till förmån för ett par nävar jordnötter, som gärna tar en löprunda och ser fram emot sköna sommarkvällar med familjen i skärgården. Gärna med en fläskbit på grillen, rostade grönsaker med mycket olivolja och fetaost, ett glas Chablisvin och med en kär gammal vinyl på den överdimensionerade stereoanläggningen.


Den 26 februari klockan 15.30 föreläser Fredrik Nyström inom ramen för föreläsningsserien Forskning i framkant.


Är det farligt med fett?

Fredrik Nyström, överläkare i Linköping håller en jätteintressant föreläsning om fett (se länk nedan).

http://lioappl1.lio.se/video/2009/Framkant/tva.htm

Kalorier vs Hormoner II

Hej!

Vidareutvecklar härmed rubriken med tesen kalorier. Låt oss titta närmare på ordet kalori. Vad är en kalori?

Kalori och joule är enheter för energi.
En kalori är den mängd energi som går åt för att öka temperaturen på ett gram vatten en grad vid normaltryck, förkortas cal. En joule är den mängd energi som åtgår för att lyfta hundra gram en meter över havsytan, förkortas J. En joule motsvarar ca 4,17 kalorier.

När man mäter energiinnehållet i mat gör man det med hjälp av en så kallad bombkalorimeter. Fungerar som en termos, där utrymmet mellan ytterhöljet och innerhöljet innehåller vatten. Maten man mäter läggs i den torra innerdelen och eldas upp, varvid man mäter temperaturökningen på vattnet. Därför har man använt begreppet kalori väldigt länge nu för att uttrycka mängden energi i mat, men det börjar bli allt mer förlegat. Fysiker använder hellre joule än kalori som enhet för energi, helt enkelt för att joule säger oss mer och är en enhet som går att använda i många andra beräkningar tex arbete som mäts i watt och är detsamma som joule per sekund. All omsättning av energi involverar värme.

Båda dessa enheter håller på att försvinna då de inte säger något om vilken energi som är tillgänglig för kroppen. Snarare berättar de för oss hur mycket vatten de kan värma åt oss i ett slutet system ex termos eller hur mycket energi en maskin skulle kräva för att lyfta en vikt rakt upp. Det säger inget om vilken biologisk energi vi behöver eller gör av med under ett visst arbete.

Lite fakta om energi. Eftersom utvecklingen går framåt så kan vi vänta oss andra enheter i framtiden.
Låt oss titta lite närmare på energin ur ett bioenergiskt perspektiv.

Termodynamikens första lag säger att energin i universum är konstant. Vi kan inte bilda ny energi och vi kan heller inte förgöra energi som redan finns. Det enda vi kan göra med energin är att omvandla den från en sorts energi till en annan.

Termodynamikens andra lag säger att all omvandling av energi alltid sker med värmeförlust.

Andning och förbränning avger ungefär lika mycket värme och koldioxid, därför har man antagit att syrekonsumtionen hos en levande varelse har fått bli samma sak som energiåtgång, vilket stämmer ibland och ibland inte.

Men om vi säger att vi hissar en kloss rakt upp eller drar den uppför en backe till samma höjd, så går det åt lika mycket energi i båda fallen, det är termodynamik. Men om en person springer och en annan styrketränar så så används en annan mängd energi även om vi rent termodynamiskt skulle kunna få exakt samma energiförbrukning i båda fallen. Då måste ju fallet vara att energiåtgången i organismer beror av vilken väg energin tar;
de olika energiprocesserna äger rum i olika delar av våra celler.
Löpning är en aerob idrott och har sitt energisystem, medan kraftidrott är anaerob och har ett annat.

Vid glukosoxidantion blir värmeproduktionen per liter upptaget syre 21,1 kJ.
För fettoxidation är motsvarande siffra 19,6 kJ.
Per liter syre räknat skiljer det således 1,5 kJ (ca sju procent) mellan värmeproduktionen vid glukos- och fettoxidation.

Dock säger detta inget om vilken energi som är tillgänglig för kroppen. Varken kalori eller Joule som enheter kan alltså tala om för oss hur mycket biologisk energi vi behöver eller gör av med under ett visst arbete. Här anser jag att olika typer av energi tillämpas olika i våra cellers mitokondrier beroende på genetiska, metaboliska och evolutionära faktorer och att säga att en kalori in = en kalori ut är att göra det lätt för sig. Funkar hyfsat för många och inte alls för många andra.

Mvh / Jocke

P.S Lite rolig läsning från kända elitidrottare:
http://www.kostdoktorn.se/henrik-dagard-dra-ner-pa-kolhydraterna
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen

Kalori vs Hormoner

Detta klipp visar en bra förklaring till varför en kalori in inte är lika med en kalori ut. Om du är överviktig är det inte för att du äter mer kalorier eller för att du förbrukar mindre kalorier.
Detta är svårt att acceptera i byggarkretsar men det kommer ej att kunna bortförklaras varesig av läkemedelsföretag eller industrier med ekonomiska intressen, så som varit fallet i många år nu. Utvecklingen går framåt, liksom kunskaperna.
Vi går mot ett genombrott/uppvaknande (kalla det vad ni vill).

Livsmedelsverket är ute o cyklar!
Kolesterol är jättebra och har inget med hjärtattacker att göra!
Mättat fett är ofarligt i rimliga mängder!
Glukos och andra sockerarter är boven i dramat med inflammationer och hjärtattacker!
En kalori in är INTE = en kalori ut

Detta är bara en av många faktorer till en bra hälsa. Hormonsystemen och genetiska anlag har en svår och kompliserad roll i sammanhanget och jag kommer presentera min analys inom en snar framtid........


Inlägg Inlägg Inlägg

TJO !  CHO!

Det musikaliska fenomenet Prince har en del lustiga historier kring sig. Den senaste fick jag höra av Björn Sima som berättade om då Prince uppträdde i Stockholm och hade sin efterfest i tunnelbanan bland "vanliga" människor där de spelade och festade. Precis i min smak =)
Därför kommer här en hyllning till Prince med en unik musikvideo som visar hans närhet med publiken (jag älskar dessa unika publikartister som älskar sin musik och sina spelningar, de känns liksom mer levande).

Jo , föresten, på tal om Björn Sima. Karln går och gifter sig med sin Anna Ihlis till helgen så då vill jag ju naturligtvis passa på att hylla dem samtidigt. Må ni leva i lycka och välgång i alla era dagar! Stort grattis från mig och Ann-Sofie.

Nothing Compares 2 U

RSS 2.0