Vitamin-D = Underverk (botar lr reducerar cancer & diabetes typ-1 m.m)

Jag har nu under ett par veckor fått mail varje vecka om nya fantastiska rapporter om vitamin-D. Rek. för vit-D ligger på ca 7,5-10 mcg/dag (400 IU/dag) vilket är sjukt lite.
1 mcg vitamin D (cholecalciferol) = 40 IU (International Units)
10 mcg = 400 IU [10x40=400]
10 mcg (mikrogram) = 0,010 mg (milligram) [10/1000=0,010]
Forskning visar nu att vi behöver 50.000 iu /day !!!
Om vi exponerar hela huden för solen i 20 minuter får vi i oss 20.000 iu och då fattar ni ju själva att vi under vår-höst-vinter inte ens är i närheten av den dosen. Forskning från bl.a Canada visar vilket enormt bra resultat vit-d har mot influensa, cancer (alla cancerformer), hjärtsjukdomar, reumatism, utvecklingen av hjärnan, infektionssjukdomar, smärta, autism, depression, mental hälsa m.m.
Jag har tagit 2000 iu/dag och trott att det varit en okej dos men fattar nu att det inte är i närheten av okej och har nu ökat dosen till 8000-10.000 iu/dag de dagar jag kan få lite sol på mig, annars skall man ju helst upp i 20.000 - 50.000 iu/dag, men vem fan har råd med så mycket tillskott? Det måste fram bidrag från staten här, helt klart.

Som ni ser är det enormt viktigt att få sol på sig de få ggr solen visar sig under våra breddgrader eftersom huden bildar vit-d av solljus. Detta är inte längre något som vi kan säga att det behövs mer forskning för att bevisa, resultaten är enastående och det kommer nya resultat hela tiden.
I Irland funderar man på att införa nya höga rek för sin befolkning, vilket man redan gjort i Canada och som är på gång i USA:
http://www.independent.ie/health/vitamin-d-might-lessen-your-flu-risk-1924363.html

OBS!!! Komihåg nu innan ni rusar till apoteken lr hälsokostaffären att köpa vitamin-D så tänk på att den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol) och jag kan själv rek. holistics vit-d (d3) då den är lätt att svälja (jag har svårt för stora tabletter men holistics kapslar är vegetabiliska och består av modifierad stärkelse) 

Detta innehåller holistics vit-d3 :

Innehåll per kapsel
D3 (kolekalciferol)
2000 IE (50 mcg)
Fyllnadsmedel
Mikrokristallin cellulosa.

Det billigaste vit-d jag hittar i Sverige är från Skanstulls hälsokost där du kan beställa från:
http://www.skanstullshalsokost.se/vitamin-mineral/102-holistics-d-vitamin-90-kapslar.html
90 kapslar med vardera 2000iu kostar här 118 kr inkl. moms


Jag vill återigen uppmärksamma detta klipp där man försöker nå ut med budskapen om vitamin-d och dess fantastiska effekter på organismen människan. Detta är de allra senaste budskapen och forskningen kring vit-d och för er som inte orkar lyssna på hela (ca 29 minuter långt) så kommer jag sammanfatta klippet längre ned men jag ber er verkligen att börja titta på detta klipp, då det kan förändra ditt och din familjs liv till det bättre.



Genomgången av forskningsrapporten presenterades av Carole Baggerly som haft bröstcancer och som nu vill hjälpa till att föra budskapet världen över för att hjälpa människor. Det finns ingen risk för överdosering då toxicitetsnivån ligger på 500 nmol/mL (200ng/mL) och vi kan t.ex. ta 15 kapslar/dag utan att komma upp i närheten av den blodserumnivån. Här förklaras även på vilka breddgrader samt hudfärgens betydelser av intag.
Skulle vi öka halten av vit-d i vårt blodserum till endast 40-60 ng/mL så skulle dessa sjukdomar minskas ca 70% på endast fem år:

Bröstcancer
Diabetes typ-1
Multipel Skleros
Tarmcancer

EX.
Med bara 1000 iu/dag förebygger man all typ av cancer med 35%!
Influensan förebyggs med 70% på bara 2000 iu/dag!
Diabetes typ-1 kan minskas med 80% vid minst 2000iu/dag.
Blodtryck förbättras avsevärt, benbrottsrisken minskas, nervsjukdomar i muskler minskas m.m.

Vidare presenterar Dr.Cedric Garland från UCSD School of Medicine, Moores Cancer Center fakta från vit-d och dess effekt mot cancer och andra sjukdomar.

T.ex. Om du vill öka ditt serum med 20 ng/mL så kan du ta 2000 iu/dag och man bör absolut minst ha ett serum på 40-60 ng/mL (100-150 nmol/L).
Detta är mycket svårt att få i sig i vanlig föda då 1000 iu motsvarar 10 glas mjölk
Kom också ihåg att inte äta mer än 6000 iu/dag (1000 iu/dag) av vit-A då vit-A och vit-D använder samma receptorer. Vitamin-A finns bl.a. i morötter, mjölkprodukter, ägg m.m.

Hur går jag nu vidare ?
Tyvärr är kunskapen minimal bland läkare i Sverige vad gäller denna info och går du till en läkare så kommer han/hon inte fatta någonting av serumnivån i blodet. Du kan ju skita i vad doktorn säger och begära ett test utifrån de uppgifter som här presenteras och hålla koll på detta själv (rek.). Har du tur så kommer läkaren att veta vad du menar och uppmuntra de höga serumnivåerna (som egentligen är normala). Det tar dock 3 månader att uppnå en stabil vit-d nivå vid en ny dos, vilket betyder att en bra måttstock är att redan nu äta mellan 4000-8000 iu/dag och göra 2 tester/år för att se att du ligger mellan 40-60 ng/mL (100-150 nmol/L) som är en minsta rek. (se ovan) men värderna bör ligga högre än så. Testerna kan göras vid mars (lägsta nivån) och september (högsta nivån).

Dr Andreas Eenfeldt skriver detta på sin hemsida http://www.kostdoktorn.se :
Var beredd på att läkare kanske inte vet vad du talar om än. Vikten av D-vitamintillskott har bara varit mer allmänt känd under sista åren.
Provet bör helst ligga mellan 50–80 ng/mL (125–200 nmol/L). Annars kan man anpassa dosen D-vitamin och göra om provet efter någon månad.
Här är en tabell där man (mycket grovt) uppskattat vad olika nivåer av D-vitamin innebär:
D-vitamintabell

Sammanfattning:
Är detta för bra för att vara sant tänker ni kanske nu och jag har tänkt samma sak en del ggr. Men kraften i de väl ansedda och högt vetenskapligt publicerade studierna som kommit och ständigt kommer talar sitt tydliga språk, detta är väldigt kraftfullt och kommer revolutionera mänskligheten. Det kan ju t.o.m bota svåra sjukdomar som cancer och diabetes typ-1 m.m. Jag är glad att få äran att sprida dessa nyheter som kommer hjälpa, förebygga och rädda liv på många människor. Jag måste fortfarande knacka mig själv i huvudet för dessa nyheter för jag tänker själv ibland: Är detta verkligen sant, men när jag kollar studierna så har jag ingen anledning att tvivla utan känner en stor glädje för dessa resultat. Men ändå kan jag inte sluta tänka: Är det här för bra för att vara sant? Om något var svårt att förstå i detta inlägg eller om ni vill ha hjälp med serumnivåerna, doser lr dylikt så kommentera gärna detta inlägg eller kontakta mig på [email protected]

Tack för att ni tog er tid till detta och hoppas att ni fått er en tankeställare!
Mvh / Jocke


Källförteckning och övrig läsning om vit-d och dess effekter:
http://www.joindaction.org
http://www.grassrootshealth.net
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/09/22/Low-Vitamin-D-Increases-Flu-Death-Risk-in-Kids.aspx
http://www.dagensmedicin.se/google/index.xml?cx=004021494131014365651%3Aq55dv-hjvts&cof=FORID%3A10%3BNB%3A1&ie=ISO-8859-15&q=stig+bengmark#1412)
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin
http://www.dn.se/opinion/debatt/undvikandet-av-solljus-har-blivit-en-halsorisk-1.537454
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/09/05/forskare-vill-ge-alla-dans/index.xml
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279
http://www.vitamindcouncil.org/
http://nadir.nilu.no/~olaeng/fastrt/VitD-ez_quartMED.html
http://heartscanblog.blogspot.com/2008/12/high-dose-vitamin-d.html
Special om Vitamin D
http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?MessageId=23926df9-cdd7-44d4-96c7-3e2e79d27fd2
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/08/27/Canada-Looks-at-Vitamin-D-for-Swine-Flu-Protection.aspx
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/10/21/avoid-flu-shots-vitamin-d-is-a-better-way.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17823437?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18030309?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19237723?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?orig_db=PubMed&db=pubmed&cmd=Search&TransSchema=title&term=Pediatric%20research%5BJour%5D%20AND%20The%20Vitamin%20D%20connection%20to%20pediatric%20infections%20and%20immune%20function
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/02/23/vitamin-d-deficiency-part-one.aspx

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/16/my-one-hour-vitamin-d-lecture-to-clear-up-all-your-confusion-on-this-vital-nutrient.aspx
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/10/21/avoid-flu-shots-vitamin-d-is-a-better-way.aspx



Bioenergi del 2

Ni som tänker, men hur fungerar det här med kalorier, tänker jag här gå in mer på kalorier och förklara vad en kalori är. Jag skrev i ett tidigare inlägg om termodynamikens lagar vad gäller energi http://donsoderqvist.blogg.se/2009/august/kalorier-vs-hormoner-ii.html#comment
Anki Sundin skriver ett inlägg på sin blogg som jag valt att kopiera och använda i detta inlägg. Anki förklarar på ett enkelt och bra sätt varför en kalori in aldrig kan bli en kalori ut. Detta skriver Anki:

"Är en kalori alltid en kalori?

Text: Anki Sundin, NGruppen
Är en kalori alltid en kalori? Frågeställningen är gammal, men lever fortfarande. Det märks inte minst på de olika föreläsningar jag håller där många människor, både idrottare och motionärer, gärna vill veta hur många kalorier som är optimalt för ett givet mål, må det vara optimal muskeltillväxt, viktminskning, deff eller någon annan prestation.

Kalorier oväsentliga
Problemet med att mäta livsmedel och energibehov i kalorier är att den här enheten är helt oväsentlig när det gäller vår egen energiomsättning. Det beror på att en kalori per definition är den mängd energi som åtgår för att värma ett gram vatten en grad. (En fysiker skulle nog gärna specificera denna definition ytterligare, men för den här diskussionen räcker ovanstående.) Enheten kalori säger däremot inget om hur energin omsätts i kroppen. (Bilden lånad från Unibake.)
En termos bestämmer kalorierna

Vi får fram energiinnehållet i livsmedel genom att använda en så kallad bombkalorimeter. Det är en termosliknande anordning där en given mängd av ett livsmedel eldas upp och där temperaturen på det omgivande mediet mäts och blir ett mått på mängden energi som frigörs.

Med bombkalorimetri blir mängden energi i kolhydrater och protein densamma, och därför tillskriver vi ett gram kolhydrater lika mycket energi som ett gram protein, ungefär 4 kcal (det vill säga 4 kilokalorier, eller 4000 kalorier).

Kroppen är ingen termos
Problemet är att kroppen inte fungerar som en termos. Den får inte lika mycket ”biologiskt tillgänglig” energi från kolhydrater som från protein, trots att det är det vi räknar med på pappret.
Om vi skulle jämföra en kost som ger, säg, 2000 kcal med hälften kolhydrater och resten fördelat mellan fett och protein, med en kost som bombkalorimetriskt också ger 2000 kcal men består av en tredjedel vardera av kolhydrater, fett och protein (det vill säga mindre kolhydrater och mer protein än det första kostupplägget), skulle vi i praktiken inte alls få exakt lika mycket energi i båda fallen.
Kosten med mer protein till fördel för kolhydrater skulle ge oss mindre biologiskt tillgänglig energi. Ännu mer utpräglad blir denna skillnad i en kost som skulle betecknas som ketogen - här ingår nästan inga kolhydrater till fördel för mer protein och fett än i en ”normalkost”.
Anledningar till att högproteinkost (högfettkost) fungerar

Det faktum att protein egentligen ger mindre energi än kolhydrater skulle mycket väl kunna vara en anledning till att en högproteinkost i många studier ger mer fördelaktiga resultat på viktutvecklingen hos överviktiga människor än en högkolhydratkost - de får helt enkelt i sig mindre energi än vad vi de facto räknar med.

Det finns många intressanta aspekter på högproteinkost (eller, som en del också kallar den, högfettkost), inte minst effekter på aptit, ökad värmebildning (vilket är direkt kopplat till den minskade verkningsgraden hos protein som energigivande näringsämne) och effekter på belöningscentrum och därmed ett ofta avtagande sug efter sött.
Något som tycks komma i skymundan i denna diskussion är också det faktum att en kolhydrat inte är lika med en kolhydrat. Kolhydrater är ju ett samlingsbegrepp för många olika sorters ämnen som kemiskt sett liknar varandra, men som biokemiskt och fysiologiskt sett har mycket olika effekter. Mättnadsgrad och smak är två parametrar där en kolhydrat näppeligen kan betraktas som enbart en kolhydrat - jämför till exempel vanligt socker med kostfibrer.

Byt ut kalorierna!

Jag menar att vi behöver nyansera näringsämnesgrupperna ytterligare när vi i vardagligt tal pratar om energi. Vi behöver också nyansera bilden av en ”kalori” och gärna överväga en annan enhet för att bättre överensstämma med hur energin från olika näringsämnen omsätts fysiologiskt.
Som många redan före mig har konstaterat, är en kalori bara en kalori i termodynamikens värld - inte i den bioenergenetiska. Och det är den bioenergenetiska världen som är det intressanta när fokus är kost- och näringslära."


Jag kan inte annat än hålla med Anki. Dock fungerar ett balanserat kaloriupplägg för många träningsmänniskor då de experimenterat med sin ämnesomsättning och på ett ungefär kunnat lära sig hur deras kroppar fungerar med ämnesomsättning och annat. Ett balanserat kaloriintag ser jag inte problem med så länge proportionerna är de rätta i förhållande till din biokemi dvs. rätt fördelning mellan makro- OCH mikronäringsämnen. För biokemin fungerar likadant med mikronäringsämnen då vi tenderar att hela tiden haka upp oss på kolhydrater, fett och protein. T.ex. så råder det ju ingen som helst tvekan om att vi i Norden behöver tillskott av vit-D (d3) i stora mängder och där det är mycket intressant hur fördelningen kan se ut individuellt (speciellt bland mineraler).

På återseende!

Källa: http://ngruppen.blogspot.com/2009/10/ar-en-kalori-alltid-en-kalori.html
         http://www.vitamindcouncil.org/
         http://www.mercola.com/article/vitamin-d-resources.htm

Bioenergi del 1

Ju mer jag lär mig om kost & hälsa, i synnerhet näringslära & biologi så kommer jag underfund med hur fel livsmedelsverket och den allmänna informationen om näringsläran är. Svaret ligger i den biokemiska konstruktionen som vår organism har som genetisk nyckel, inget annat. Jag har ända sedan jag startade den här bloggen hållit fast vid en uppfattning om att kosten är individuell. Dagens kostråd är horribla, på allvar!

Vad innebär då det här i praktiken?
Det är det jag håller på att lära mig och det är det som driver mig att lära mig mer om det här.
Varför blir vissa hungrigare av en viss föda som andra blir mättare av?
Varför mår jag bra av en kost med mycket protein medan andra mår bättre av en minimal mängd osv?
Svaret ligger i din biokemi, din ämnesomsättning, kroppsbyggnad, muskelfibrer m.m.

Rent generellt kan jag dock råda er till att begränsa all typ av kolhydrater (speciellt flytande) och ge mer plats för fett och protein.
Jag läser just nu i skrivande stund 2 böcker av Joachim Bartoll där han visar på de fantastiska träningsresultat (för skådespelare som skall få fin kropp snabbt till en filmroll, kroppsbyggare, elit- och amatörmotionärer m.m. där kolhydratintaget är minimalt.
Jocke Bartoll är en av de främsta tränings och kostrådgivare som vi har i detta avlånga land med en mångårig erfarenhet där han förklarar hur biokemin fungerar i kroppen, med t.ex hur vissa aminosyror påverkar specifika hormoner osv.

Återkommer med mer fakta!

Leksand

Tja!

Fortsätter på mitt tema med leksand. Jag och Ann-Sofie drog upp på fredagen och kika på leksand - troja/ljungby som slutade 4-1 till leksand.
Efter den värsta derbyförlusten jag sett på mycket länge mot mora förväntade jag mig en riktig jävla urladdning av leksand och visst började matchen ok med lite irritation och vilja som sedan avtog ju längre matchen pågick.
Leksand ser sega ut förtillfället.

+ Åslin (matchens gigant)
   Kollar (en riktig kämpe)
   Ollas (visar vilja varje byte)
   Superstars+publiksiffran (4100 mot ljumbon i allsvenskan)

- powerplay (uruselt)
  formen (inte bra just nu med all respekt för troja/ljungby)
  detaljerna (fortfarande inte ok)

Jag måste säga att jag börjar bli riktigt orolig för leksands pp, det är FRUKTANSVÄRT URUSELT! Spelade 5-3 i nästan 4 minuter utan att få mer än 2-3 skott på mål ?!? Vafan!!
Tilläggas skall att i 5 mot 4 var det nästan ännu sämre och när skotten kom fanns ingen framför mål. Weinstock är ju livrädd för att ställa sig framför mål ?!? Detaljerna och pp ser jag som det viktigaste för leksand att jobba med.

Nej nu skiter jag i det här ett tag!! Hej på er...........

Derby

Vafan hände ??

Försöker ta med nåt positivt från matchen leksand - mora men hittar absolut ingenting.!.
Mora var bättre i allt (förutom på läktaren som vanligt). Tillråga på allt så blir Andreas skadad igen och tvingas ge upp karriären.
3 spelare får godkänt enligt mig och det är:
Jesper Ollas (krigarn)
Jocke (målvakten)
Jean Luc (kanadensaren)

Ollas kriga och hade rätt inställning. Jocke i målet imponerar grymt på mig. Jean Luc verkar vara en riktig skitstövel och hans brutalt fysiska spel gillar jag speciellt i en sådan här match.
Några juniorer försökte och visa lite av vilja och så, strömberg o co tog timeouter för att försöka väcka laget men ingenting hjälpte.

+ Inramningen (leksands supportrar är bäst i Sverige, så är det bara)

- Inställningen, det fysiska spelet, ineffektiviteten, detaljerna, ja i stort sätt allt!

Mora gör en grymt bra match och det är så här Leffe Strömberg vill att vi skall spela mot de bättre lagen i es och jag lastar inte mycket av leksands insatser så mycket på Leffe utan tror han har en plan för kvalserien. Men skall man överhuvudtaget ha en chans där så måste man visa jävligt mycket inställning och hjärta.

Aufwidersehen (eller hur fan det stavas)

För jag har tagit studenten

Fyfan va jag är bra!

Äntligen klar med Psykologi-kursen och därmed är mitt slutbetyg klart.

Ron Hextall

En galen hockey-målvakt (Tykes favorit ;-)) som jag tycker är värd att ses.

FOTBOLL

Vilket lag spelar den finaste fotbollen ?

Jag tycker det står mellan Arsenal och Barcelona, vad tycker ni ?

hockey, svininfluensan m.m.

Leksands IF storsatsar som vanligt! Idag blev centern Andreas Johansson klar och truppen börjar att se helt ok ut. Nu gäller det bara att få ihop lagdelarna och mentaliteten för ett bra lag behöver inte betyda bra resultat (se på frölunda), men jag tror Leif Strömberg klarar av det. Av det jag sett hittils av Leksand så har de tydligare roller både i försvar- och anfallsspelet. Lagdelarna ser starkare ut jämfört med tidigare år + att vi vinner mot de bättre lagen i år (som det sett ut hittils). Ja jag älskar LIF och jag tror och hoppas de går upp i ES.

Efter att jag nu haft vad jag förmodar svininfluensan så börjar jag bli bra less på att bara vila. Läser böcker som aldrig förr där jag just nu läser högskolelitteratur om functional foods. Dessutom har jag köpt 5 böcker på 2 dagar! En bok om immunförsvaret, en om näringslära, en om LCHF-kost+träning, och slutligen 2 nya böcker skrivna av Joachim Bartoll (om kost+träning+hormonsystem och fettförbränning). Ska bli förbannat kul att läsa dessa :)

Vad mer....hmm.....
Jo just, Lagerbeck avgår och det var på tiden enligt mig. Han har gjort det bra men visar på brister i svensk fotboll. Tänker på Danmarksmatchen (som visserligen var bra) där Samuel Holmen går in och tar en plats på mittfältet när vi har en etablerad, rutinerad och en fantastisk bra fotbollsspelare i Sebastian Larsson som spelar i PL där tempot är högst i världen mot Samuels i danska ligan, jag förstår det inte. Henke i all ära men man kan inte spela på gamla meriter, jag skulle startat med Elmander (som trivs mot Danmark och som visat bra form nu på slutet, även om Henke gjorde det bra).
Varför är svenska tränare så dåligt utbildade i spelsystem?
4-4-2 är ju det enda de kan, varför ?
Jag har själv Bas-1 utbildning från svenska fotbollsförbundet och där utgår man hela tiden från 4-4-2, alla videor från svenska landslaget som man studerar handlar om 4-4-2. En vän till mig som är högre utbildad frågade på en kurs varför man använder svenska landslaget som inspirationsvideo om hur fotboll skall spelas och det blev helt tyst varpå kursledaren svarade att det har förbundet bestämt.

Så vem skall bli ny förbundskapten?
Hasse Backe är ett bra alternativ.
En utländs tränare med nya influenser om hur fotboll skall spelas (en dröm vore ju Arséne Wenger) är en annan.
Att vi bara kan spela 4-4-2 med det material vi har, och som Zlatan antyder, tycker jag är skitsnack.
Lagerbäck provade ju själv 3-5-2 med pinsamma resultat. Jag är ingen expert men varför kan man inte prova 4-3-3 (blir 4-5-1 i försvar) t.ex.

Ha det !

Fetast i norr

I en ny folkhälsorapport från Dalarna presenteras en del intressanta fakta.

Ta t.ex. Älvdalingarna som rör sig mest i länet samt äter mest frukt och grönt MEN ändå är de fetaste.

Eller det att Dalarna är det län som har näst mest klamydia i Sverige.

Se länk: http://www.dt.se/nyheter/dalarna/article493748.ece


Vitamin-D och dess effekt på immunförsvaret


Varför smala människor inte går upp i vikt hur mycket de än äter

http://svtplay.se/v/1719894/dokument...ala_inte_feta_

Intressant dokumentär som visar hur hormoner styr kaloriintaget (tack Rickard för länken).

Vackra stjärnbilder över kanarieöarna

Viaje alucinante by Daniel Lopez from caliu on Vimeo.


RSS 2.0